KAMI MENAWARKAN

KHIDMAT PERUNDINGAN MOTIVASI
(ALAM SUKMA CONSULTANT)


BEKAM MODEN
PROSES BEKAM DI RUMAH ANDA SENDIRI (KAWASAN TERTENTU SAHAJA)


PENAPIS AIR IMTIYAAZ PADA HARGA RM598
MEMBELI SAMBIL MEMBANTU EKONOMI UMAT
PRODUK BUMIPUTERA ISLAM TEMPATAN

KULAAN FOODS
MENYEDIAKAN PERKHIDMATAN SAJIAN MAKANAN (CATERING)

SEBARANG MAJLIS DI PERAK, KEDAH, PULAU PINANG, SELANGOR DAN KUALA LUMPUR

hubungi :
fakir_albanjari@yahoo.com

28 November 2010

LARI KE MANA?
Pada suatu hari Sayidina Umar Al-Khatab r.a ketika menjadi khalifah telah membawa satu pasukan ke negeri Syam. Sampai di sebuah kampung bernama Jabiyah dalam Wilayah Damaskus, sampai berita kepada beliau bahawa penyakit taun sedang merebak di Negeri Syam dan telah menyebabkan kematian beribu-ribu orang. Ia menyebabkan pasukan itu terpecah kepada dua kelompok pendapat. Kelompok pertama mahu berpatah balik bagi mengelakkan dari dijangkiti penyakit taun. Kelompok kedua tetap mahu meneruskan perjalanan lantaran keyakinan mereka terhadap takdir Allah. Mereka menyatakan bahawa hidup mati, susah senang adalah di bawah kekuasaan Allah dan mustahil untuk lari dari QadarNya. Lalu mereka meminta keputusan dari Sayidina Umar.

Kata Saiyidina Umar “kita berpatah balik dan tak usah menempuh wabak”

Orang yang berpandangan lebih baik mereka meneruskan perjalanan diketuai oleh Sayidina Abu Ubaidah. Katanya “Apakah kita boleh lari dari takdir Allah?”

Jawab Saiyidina Umar “memang, kita lari dari takdir Allah, kepada takdir Allah”

Lalu beliau membuat satu perumpamaan

“Bagaimana pendapat tuan-tuan jika tuan-tuan mempunyai kambing ternak, yang dihalau kepada dua lembah, yang satu banyak rumput dan yang satunya kering. Bukankah jika kambing itu digembalakan ke padang yang berumput subur, juga di bawah kudrat Allah?”

Mereka menjawab “ memang kedua-duanya di bawah kudrat Allah”

“Maka, di mana kamu gembalakan?” Tanya Saiyidina Umar

“Tentu di lembah berumput subur” jawab mereka

“Sungguhpun begitu, kita tunggu Abdul Rahman bin Auf, boleh jadi dia mempunyai pertimbangan yang lain” kata beliau

Sebelum Abdul Rahman bin Auf tiba, beberapa orang telah meneruskan perjalanan ke Syam dengan izin Khalifah kerana yakin dengan takdir jua. Abdul Rahman bin Auf hanya sampai keesokan harinya dan berkata.

“Saya telah mendengar dari Rasulullah s.a.w sabda mengenai hal ini”

“Allahu Akhbar” ujar Saiyidina Umar kegembiraan.

“Telah saya dengar dari Rasulullah s.a.w, “Apabila kamu mendengar khabar bahawa wabak berjangkit di suatu negeri, janganlah kamu datang ke negeri itu. Kalau kamu berada dalam negeri itu, janganlah kamu keluar dari sana ke negeri lain”

Dikhabarkan rombongan yang meneruskan ke Syam telah meninggal dunia akibat dijangkiti wabak yang melanda.

* Dipetik dari kitab Tasauf Moden, Prof Dr Hamka.

Hari ini, ramai orang seperti menyalahkan takdir atas apa yang berlaku padanya, walhal ia diberi kemampuan untuk memilih. Apapun pilihan, ia tetap dalam takdir Allah jua.

Ada orang yang kemalangan sebab memandu melulu berkata “Dah takdir aku nak kemalangan hari ni” walhal dia boleh memilih untuk memandu secara berhemah.

Ada orang yang hidup dalam kesusahan berkata “Dah nasib saya, diakdirkan hidup susah” walhal dia masih banyak masa lapang untuk usaha bagi mengubah hidupnya.

Ada seorang pekerja kilang berkata “Aku ni ditakdirkan sesuai kerja kilang je”. Habis tu, kan boleh belajar banyak benda lagi di dunia ni untuk ubah dan tambah takdir tu?

Ada orang yang rumahtangganya berantakan berkata “dah takdir saya dapat suami/isteri tak sehaluan” walhal masa nak kawin dulu ikut rasa cinta sahaja, tak mahu memilih ikut panduan agama

Jika hari ini apa jua takdir yang terjadi atasmu, kita masih punya peluang untuk mengubahnya, berpindah ke takdir lain yang lebih baik. Baik maksudnya lebih banyak manfaatnya, di dunia mahupun di akhirat. Bukan berubah ke takdir yang dapat manfaat sementara.

Tiada 'kalau' untuk perkara yang telah berlalu, namun terlalu banyak 'kalau' untuk masa depan. Pilihlah.

Jangan nak salahkan takdir kerana kita yang malas. Malas belajar, malas bertindak, malas bergaul, malas nak ambil tahu……….

“Jangan asyik nak salahkan Tuhan je, kurang ajar betul” kata guruku

* Islam dah mengajar mengenai kuarantin sejak lama dahulu lagi

Wallahualam.

p/s : kamu tengok kamu atau kamu tengok orang lain?

6 ulasan:

Gelojak_Jiwa berkata...

hahahahahahahahahhahahaha!

fakir al banjari berkata...

hu hu hu Allah hu hu hu

bersedia, saya mungkin akan menjadi lebih sinis selepas ini, seperti guruku jua

Gelojak_Jiwa berkata...

YA...patut la saya juga semakin sinis sekarang... hohoho

Tanpa Nama berkata...

Boleh tak sy nak berguru dgn en atau guru en?

fakir al banjari berkata...

Guru Saya Dr. Salim Farrar murid Syeikh Abdullah Hariri telah berpindah menjadi pensyarah di Australia. Guru saya Tok Berlagak ada di Shah Alam. Guru segala guru kena cari sendiri... he he he saya pun masih berguru

Gelojak_Jiwa berkata...

Tok Berlagak? nama pun dah hebat!!