KAMI MENAWARKAN

KHIDMAT PERUNDINGAN MOTIVASI
(ALAM SUKMA CONSULTANT)


BEKAM MODEN
PROSES BEKAM DI RUMAH ANDA SENDIRI (KAWASAN TERTENTU SAHAJA)


PENAPIS AIR IMTIYAAZ PADA HARGA RM598
MEMBELI SAMBIL MEMBANTU EKONOMI UMAT
PRODUK BUMIPUTERA ISLAM TEMPATAN

KULAAN FOODS
MENYEDIAKAN PERKHIDMATAN SAJIAN MAKANAN (CATERING)

SEBARANG MAJLIS DI PERAK, KEDAH, PULAU PINANG, SELANGOR DAN KUALA LUMPUR

hubungi :
fakir_albanjari@yahoo.com

10 Oktober 2011

PERANG SUNGAI MANIK 1945 - SIRI 2

Markas PKM Sungai Tungku mendapat ketua baru dari markas PKM Sungai Galah, Tanjung Tualang. Gerombolan PKM Sungai Tungku semakin mengganas, membalas dendam! Banyak kampung berdekatan Sungai Tungku diselongkar, harta dirampas, anak dara dan isteri orang diperkosa. Sesiapa yang melawan akan dihukum dengan peluru MK5. Hatta anak kecil dalam buaian pun tak terlepas, turut menjadi mangsa peluru jika ada yang melawan. Tak cukup dengan itu, banyak surau telah DIBAKAR oleh PKM!

“Telah sampailah ketika dan saatnya wahai bangsaku sekalian ….. kerana Allah dan Rasul …..aku istiharkan perang fisabilillah …. Allahuakhbar!” jerit TG Haji Bakri

“Allahuakhbar….Allahuakhbar….Allahuakhbar!” jerit penduduk Banjar Sungai Manik Sekaliannya

Berita pembunuhan ahli PKM di sawah DO telah menaikkan semangat orang Melayu di pinggir Sungai Perak. Maka berpuluh-puluh pemuda Melayu telah menemui TG Haji Bakri memohon ilmu peperangan. Sekadarnya, TG Haji Bakri memberikan minum ‘air gerangsang’. Itu sudah mencukupi untuk meyakinkan orang Melayu buat sama-sama menyerang markas PKM Sungai Tungku.

Penduduk Banjar sebulat suara melantik Acil, cucu TG Haji Bakri sebagai Khalifah Fisabilillah. Walau usianya masih muda, awal 20-an, namun ilmunya diyakini.

“Esok, selepas solat Subuh, kita akan bergerak menyerang markas si haram jadah di Sungai Tungku… Allahuakhbar” kata Acil

Hari masih gelap seusai solat Subuh. Pemuda Banjar bersedia menyerang markas PKM Sungai Tungku. Dengan pakaian serba putih, selendang merah melilit tubuh masing-masing. Kain merah melilir hulu parang bungkol. Melihatnya sahaja dah menaikkan semangat dan bulu roma. Selepas bacaan doa selamat oleh TG Haji Bakri, berangkatlah pemuda Banjar menuju markas PKM Sungai Tungku.

Namun tanpa diduga, PKM Sungai Tungku sudah bersedia menanti kedatangan pemuda Banjar. Bagaikan telah berjanji pula. Maka bersedialah raifal MK5 untuk memuntahkan peluru bersimpang siur, menghujani pemuda Banjar yang tidak menduga.

TG Haji Bakri terus berwirid di dalam surau Parit 8.

“Fisabilillah ….. Lailahaillallah …..Allahuakhbar” jerit Acil tanda bermulanya perang pagi itu.

“Lailahaillallah” jerit pemuda Banjar tanpa henti menerpa ke arah markas PKM Sungai Tungku. Tiba-tiba meledaklah puluhan rifel MK5 memuntahkan peluru bagai hujan ke arah pemuda Banjar. Terpinga ternganga gerombolan PKM kehairanan melihat tiada seorangpun pemuda Banjar dihinggapi peluru MK5. Tanpa sempat berfikir, pemuda Banjar telah ada di depan mata. Berdesup parang bungkol menebas ahli PKM tanpa bicara lagi. MK5 tak mampu dibuat penghadang parang bungkol. MK5 yang dibuat penghadang tetakan parang bungkol, terputus dua bersama ahli PKM yang memegangnya denga sekali tetak. Parang bungkol bermandi darah merah ahli PKM, sehingga tiada seorangpun ahli PKM yang masih tinggal di kem Sungai Tungku itu. Hinggakan baju dan seluar pemuda Banjar boleh diperah kerana dibasahi darah merah si haram jadah!

“Allahuakhbar!” jerit Acil tanda tamatnya peperangan pagi itu. Terdampar puluhan mayat ahli PKM di kem Sungai Tungku itu. Setelah diperiksa, didapati lima orang ketua PKM telah lari sejak awal lagi meninggalkan kem berkenaan.

Lari bukan sebarang lari. Lari membawa dendam. Tak sampai seminggu kemudian, Sungai Manik dikepung gerombolan ahli PKM dari kem Hilir Perak. Maka tercetuslah peperangan fisabilillah sekali lagi. Kali ini parang bungkol bukan hanya berhadapan rifel MK5, tetapi PKM membawa bersama Brand Gun (Mesingun) serta bom tangan. Namun itu tak dapat melunturkan semangat pemuda Banjar walai sebesar jari kelingking. Selain parang bungkol, khalimah ‘Lailahaillallah’ dan ‘Allahuakhbar’ adalah senjata utama pemuda Banjar. Seharian berperang, tiada seorangpun pemuda Banjar yang maut atau luka.

Namun ilmu manusia, walau bagaimana sekalipun, ada petua dan hadnya. Pesan TG Haji Bakri, janganlah dilanggar syarat, kelak membinasa diri. (syaratnya tidak saya tuliskan di sini bagi menjaga hak ilmu ini sendiri) Takdir Allah, gugurlah dua beradik pemuda Banjar atas asbab melanggar syarat, atas kehendak dan izin Allah jua.

Genap sebulan peperangan, belum jua nampak redanya. Walau bergelimpangan mayat ahli PKM, namun tidak juga mereka mahu mengalah. Setiap hari ditambah ahli yang baru yang entah dari mana datangnya menyerang Sungai Manik. PKM di Seberang Perak pula makin galak menyiksa, membunuh dan merosak kampung Melayu dan Banjar di Kampung Gajah untuk melemahkan semangat fisabilillah pemuda Banjar Sungai Manik. Namun masyarakat Cina sedikitpun tidak diapakan, mahupun digertak.

“Kalau khabar baik, bawalah kemari….kalau khabar buruk, bawalah menjauh”. Begitulah kalimah diluah pada suatu senja apabila mendengan suara burung tinjau.

“Assalamualaikum” terdengar suara memberi salam selepas solat Isyak malam itu. Pakat menjawab di atas surau. Setelah diamati, berlarilah TG Haji Bakri menuruni tangga sambil memeluk dan menepuk belakang orang yang muncul malam itu.

“Selamat datang adikku” kata TG Haji Bakri. Yang lain tertanya kerana tak mengenal. Rupa-rupanya, Masmuda, adik TG Haji Bakri yang baru sampai dari Batu Pahat. Seronok benar Acil menyambut datuk saudaranya itu.

Peperangan di Sungai Manik semakin berlarutan. Keadaan di Kampung Gajah dan Balun Bindai makin parah kerana PKM makin membuat angkara.

“Tak boleh dibiarkan lagi ni, makin dibiar, makin menjadi pula” Geram TG Haji Bakri mendengar khabar di Kampung Gajah dan Balun Bindai. Maka diambil keputusan, Masmuda akan menggantikan Acil sebagai khalifah fisabilillah di Sungai Manik. TG Haji Bakri dan Acil pula akan membantu penduduk Kampung Gajah dan Balun Bindai. Maka dibuatlah wafaq Selendang Merah buat saudara di Seberang Perak.

Siang malam tebing sungai Balun Bindai kedengaran bunyi tembakan menunjukkan adanya komunis di situ.

“Lailahaillallah …. Allahuakhbar” jerit Acil sebagai khalifah fisabilillah menyerang markas PKM di tebing Sungai Perak Balun Bindai. Acil yang terkenal nakalnya itu telah berbulan berperang dengan komunis menjadikan tubuhnya sebagai perisai di atas sampan menyeberangi Sungai Perak. Apabila merapat, meletuslah ledakan MK5 menghujani tubuh Acil, namun tiada sebutir pelurupun yang melukainya.

“Tetak” jerit Acil apabila sampan sampai ke tebing, sambil menghayun parang bungkol serta melompat dari sampan terus ke tebing.

Peperangan di Balun Bindai melonjakkan seorang lagi wira Banjar iaitu Mawi dengan parang bungkolnya bergelar Kajang Rungkup. Apabila Mawi mengangkat Kajang Rungkup, musuh terus menjadi lemah. Maka ramailah musuh yang tumpas di tangan Mawi.

PKM yang semakin lemah telah memainkan isu perkauman. “Orang Melayu sebenarnya mahu memerangi orang Cina, menghapuskan orang Cina dari Tanah Melayu ini. Mahukah kita dipijak oleh orang Melayu?” begitulah laungan hasutan PKM kepada masyarakat Cina di Kampung Gajah. Masyarakat Cina yang merasa terhutang budi kerana dilindungi oleh PKM selama ini mula merasa gusar dan seolah ditarik menyertai peperangan itu.

Ramailah masyarakat Cina terpengaruh untuk menyertai peperangan PKM menentang orang Melayu tanpa menyedari itu adalah strategi PKM yang semakin hari kian lemah lantaran ramai ahlinya maut dalam peperangan.

Masyarakat Cina mula mengumpulkan segala keperluan untuk memerangi orang Melayu. Parang besar, pedang, sabit dan sebagainya dikumpulkan untuk memerangi orang Melayu. “Kalau jumpa melayu, bunuh sahaja, tak kira tua atau muda, lelaki atau perempuan, besar atau kecil” seru ahli PKM kepada masyarakat Cina Kampung Gajah.

Maka bermulalah pula siri peperangan perkauman antara orang Melayu dengan Cina di Kampung Gajah. Walau telah ramai dibunuh oleh pemuda Banjar, namun peperangan tidak juga berkesudahan mahupun surut. Pakaian pemuda Banjar sekaliannya dibasahi darah hinggakan boleh diperah.

“Allahuakhbar” jerit Acil tanda supaya pemuda Banjar menghentikan serangan dan berundur. Mereka juga perlukan rehat dan perlu mengatur semula strategi. Maka berkumpullah semula pemuda Banjar sambil mengalun kalimah “lailahaillallah”

“Lailahaillait……Melayu kasi habit” jerit pemuda Cina sengaja mengacah pemuda Banjar

Mawi si Kajang Rungkup tidak dapat menahan sabar mendengar kalimah itu dipersenda oleh musuh. Beliau bingkas bangun menerpa ke arah musuh, namun di pertengahan jalan tubuhnya dihujani peluru mesingun hingga rebahlah dia ke bumi.

“habislah Mawi” jerit pemuda Banjar yang melihatnya

Tak sempat 10 minit, Mawi bangun semula menggeliat kesakitan sambil berjalan menuju ke pasukan pemuda Banjar. “Akai aku… akai aku …akai aku” luah Mawi

“Dasar tak sabar aku ni …. Nasib ada Emoh ni ha” kata Mawi. Ketawa Acil sampai meleleh air matanya melihat tingkah Mawi yang sedang dikipas oleh Emoh.

Mawi nampaknya belum jua ajalnya. Pernah sekali sebelum ini dia diserang oleh ahli PKM ketika mengawasi sebuah lombong. Akibat diserang hendap ketika berehat itu, lima orang ahli PKM maut dilibas oleg Kajang Rungkupnya.

Pada masa yang sama, beberapa pemuda Melayu menemui TG Haji Bakri di surau Kampung Bayas. Tak sampai sepuluh orang diberikan selendang merah. Namun semua yang menemui beliau diberi minum 'air garangsang'.

Keesokannya, gempar berita orang Melayu pula berperang dengan orang Cina. Di mana ada orang Cina, maka akan ada orang Melayu mencari dan memerangi mereka. Orang Melayu Kampung Gajah dikhabarkan amat berani hingga habis orang Cina Kampung Gajah diperangi mereka.

Malam itu pejuang fisabilillah berehat dan bersedia untuk menyerang kem PKM Sungai Galah pagi esok. Menurut firasat TG Haji Bakri, peperangan keesokan hari adalah penyudahnya. Puaslah dipujuk Mawi yang masih belum sihat sepenuhnya agar tak sertai peperangan keesokan hari, namun dia tetap berdegil mahu menyertainya.

Zikir ‘Lailahaillallah’ tak terhenti dialunkan pasukan fisabilillah

“Lailahaillallah …. Allahuakhbar” jerit Acil memulakan serangan keesokannya sambil disambut hujanan peluru bersimpang siur. Semakin ramai musuh maut dilibas parang bungkol. Namun bagai tak berkurang musuh yang menanti. Ramailah pejuang fisabilillah yang mengalami luka dan terdampar hinggakan peperangan bagaikan terhenti. Orang Cina kehairanan kerana tidak kelihatan lagi walau seorang pejuang fisabilillah menyerang mereka.

“Lailahilait …. Melayu kasi potong habit” celaka benar ucapan mereka mempersenda khalimah suci Umat Islam. Ketawa besar mereka bagai telah memenangi peperangan itu!

Terdiam seketika kerana tiba-tiba muncul parang bungkol berterbangan menebas, menikam, memotong, menetak orang Cina yang memerangi pasukan fisabilillah. Bagaikan hujan parang bungkol berterbangan mencari mangsa. Basah Kampung Sungai Galah dibasahi darah Cina. Bertempiaran lari ahli PKM ke dalam hutan, lari sedapatnya dari parang yang terbang mengejar mereka!

Mana mungkin parang mampu terbang sendiri. Pasti ada kuasa yang dengan kudrat dan iradatNya, parang itu terbang menghukum orang yang mempermain khalimah yang suci.

Semangat orang Banjar telah menaikkan semangat orang Melayu. Maka banyaklah kem PKM diserang oleh orang Melayu selepas kejadian Perang Sungai Manik ini. Banyaklah perkampungan Cina yang musnah. Hinggakan sampai ke hari ini tiada orang Cina tinggal di Sungai Manik dan Kampung Gajah.

TG Haji Bakri kembali ke rahmatullah di Tanah Suci Makkah ketika berusia 57 tahu. Beliau meninggalkan pesan “Si kafir laknat ini akan terus mendendami kita hingga ke akhir zaman

* pesan atuk saudara saya "dah dekat dah, lagi besar dari yang dulu" sambil menunjukkan keris warisan kepada saya

Tiada ulasan: