KAMI MENAWARKAN

KHIDMAT PERUNDINGAN MOTIVASI
(ALAM SUKMA CONSULTANT)


BEKAM MODEN
PROSES BEKAM DI RUMAH ANDA SENDIRI (KAWASAN TERTENTU SAHAJA)


PENAPIS AIR IMTIYAAZ PADA HARGA RM598
MEMBELI SAMBIL MEMBANTU EKONOMI UMAT
PRODUK BUMIPUTERA ISLAM TEMPATAN

KULAAN FOODS
MENYEDIAKAN PERKHIDMATAN SAJIAN MAKANAN (CATERING)

SEBARANG MAJLIS DI PERAK, KEDAH, PULAU PINANG, SELANGOR DAN KUALA LUMPUR

hubungi :
fakir_albanjari@yahoo.com

07 Oktober 2011

KISAH BENAR PERANG SUNGAI MANIK, PERANG PKM-BANJAR

gambar parang bungkol diambil dari kaskus.us

Tergolek tubuh Mail Rondo di atas titi tanpa kaki dan tangan, keempatnya putus ditetak parang bungkol Utoh Putih. Air di bawah titi menjadi merah kerana darah. Tak ada sesiapa berani menghampiri tubuh Mail Rondo. Di sisinya terdapat sepucuk pistol .38 kehabisan peluru.

Mail Rondo adalah ahli Parti Komunis Malaya (PKM). Sawah DO di Parit 6 Sungai Manik didiami ramai komuniti Banjar, sering diganggu oleh PKM yang diketuai Ah Pau, Ah Booh dan Ah Jang di Sungai Tungku. Mail Rondo sering memaksa orang menyertai PKM. Yang enggan akan duhukum seperti disiksa, dibunuh, ditembak, disula, disumbat dalam guni dan dibuang ke sungai dan banyak lagi. Pada masa itu bukan sedikit orang Melayu yang menyokong PKM termasuk orang Banjar berilmu hebat hingga sanggup membunuh, membakar rumah, merosak tanaman kerana mengejar pangkat dalam PKM. Maka ramailah Banjar Sungai Manik menyeberang Sungai Kinta berpindah ke Kampung Balun Bidai, Kampung Gajah.

Pada suatu hari ketika zohor, Utoh Putih bertembung Mail Rundo di atas titi Pekan Rabu membawa ubi.

Mail Rundo : “Nanti dulu Utoh Putih, berhadapan kita hari ni”

Utoh Putih : “Baru balik mencari ubi ni, mohon lalu lah tuan besar”

Mail Rundo : “Letak dulu ubi tu. Apa dikejar sangat? Tak lari rumah kamu tu? Macam mana janji hari tu?

Utoh Putih : “Tak mahulah aku sertai perjuangan merosak bangsa sendiri, baik aku berjuang cari makan kat anak bini”

Mail Rundo : “Amboi kasar kamu ni, siap la kamu” sambil mengeluarkan pistol menghalakan kearah Utoh Putih

Utoh Putih : “Jangan buat main senjata ni Mail dengan bangsa sendiri, nanti siapa nak bagi makan anak bini aku, ampun la tuan besar?”

“Dam…!!!!!” tembus baju buruk Utoh Putih terkena peluru. Seluruh penduduk bendang DO terkejut

“Dam, dam….” Mail Rondo melepaskan tembakan bertubi tubi sampai habis semua pelurunya. Tapi tak sebutirpun mengenai dan melukai tubuh Utoh Putih

“Bangsat kau Mail, ambik ni” jerit Utoh Putih sambil menghayun parang bungkol bernama Kadal Larap miliknya. Gugur tangan kanan Mail Rundo diikuti tangan kiri, kaki kanan dan kaki kiri. Tergoleklah tubuh Mail Rundo tanpa kaki dan tangan, darahnya membasah air di bawah titi.

Gemparlah seluruh Sungai Manik dan Markas PKM Sungai Tungku

“Semua kaki dengan tangan kena potong…. Banyak cilaka orang ini” jerit Ah pau bila melihat tubuh Mail Rundo bersama pasukannya sambil membawa senapang MK5

PKM mencari siapa punya angkara. Namun tak ada sesiapa membuka mulut. PKM mengugut menjadikan sawah DO sebagai padang jarak padang terkukur jika tak menjumpai siapa yang punya angkara.

Utoh Putih disaran berpindah kerana pasti akan ada yang membuka mulut nantinya. Kerana duit. Namunn tak diendahkannya walau dinasihat oleh rakan karibnya Emoh yang datang dari Balun Bindai.

“Kalau aku mati, kuburkan aku di Balun Bindai, anak isteriku hantarlah pulang” kata Utoh Putih ketika dimandikan oleh Emoh dalam upacara mandi suci di tepi telaga.

Malam itu Utoh Putih tak dapat nak tidur, kerana anaknya merengek tak mahu tertidur. Siangnya isteri Utoh Putih pergi memencing puyu bersama anak sulung mereka. Emoh pagi-pagi dah keluar. Maka tinggallah Utoh Putih bersama anak kecilnya tertidur siang di rumah tanpa menyedari segerombolan ahli PKM bersenjata MK5 mendekati rumah. Sudah takdir Allah, maka mautlah Utoh Putih yang sedang tidur dihujan peluru MK5.

Seminggu selepas itu PKM telah membina markas kecil di sawah DO untuk mengawasi penduduk di situ. Ketua Komunis dari Sungai Tungku datang melihat kelompok Banjar di sawah DO itu. Mereka mahu semua menjadi ahli PKM atau sawah DO jadi padang jarak padang tekukur.

PKM telah memberikan masa seminggu kepada penduduk di sawah DO untuk mengumpulkan wanita muda tak kira anak dara atau isteri orang kalau tak mahu sawah DO jadi padang jarak padang terkukur.

Haji Bakri adalah seorang guru yang banyak mendidik masyarakat Banjar di Sungai Manik dengan ilmu agama hingga diberi gelaran tuan guru (TG). Beliau mempunyai ilmu yang tinggi dalah ilmu dunia dan akhirat. Beliau datang ke Sungai Manik sebelum kedatangan Jepun dan mempunyai dua orang isteri beserta lima orang anak.

TG Haji Bakri telah membuat satu pakatan sulit untuk menentang hasrat PKM.

Dari lapan orang wanita yang dikumpulkan, hanya lima orang setuju menyertai pakatan TG Haji bakri.

Anak Banjar masing-masing mengamalkan zikir masing-masing sampai ada yang tinggal di dalam telaga buruk, berwirid tanpa henti, mandi bersiku tunggal, jalan wafaq, mentera hidup mati. Masing-masing mengasah parang bungkol yang diberi bermacam nama, yang telah terbukti khidmatnya menumpahkan darah Belanda sewaktu di Borneo lagi. TG Haji Bakri tiada anak lelaki besar, yang ada hanyalah cucu lelaki Acil berusia 20-an yang nakal orangnya.

Malam itu (genap seminggu tempoh diberi PKM), beberapa pemuda Banjar merangkak menghampiri markas PKM sawah DO. Masing-masing membawa parang bungkol. Ada bernama Madam Layu, Si Kandal Larap dan Tungkih Kiwang. “Semoga kita semua dilindungi Allah” tutur TG Haji Bakri. Beliau terus memulakan amalam wirid tanpa henti kecuali untuk solat.

Keesokan paginya, dalam jam 9.00 pagi, beratur wanita muda Banjar Sawah DO menuju ke markas PKM. Para ketua PKM telah sedia menanti di sana dengan gembira. Semuanya berketurunan Cina.

Ah Boon, Ah Pau dan Ah Jang menanti dengan senyum. “Syok mau mali loooo….” Kata mereka sambil ketawa besar.

Di belakang barisan itu ada 3 orang wanita berkelubung kain batik lengkap. Itu menambahkan ghairah ahli PKM kerana merasakan itulah gadis pemalu yang seronok untuk ‘dikerjakan’. Tanpa mengetahui bahawa kelubung batik itu menyimpan parang bungkol di dalamnya.

“Tepi semua” jerit ketua PKM sambil berjalan meneliti wajah wanita Banjar seorang demi seorang dengan ketawa besar. Seluruh kem bagaikan tidak terkawal lagi lantaran keghairahan masing-masing melihat wanita Banjar datang menyerah diri.

“Aiyya … manyak cantik looo” sebut Ah Boon Sambil cuba mencium seorang wanita Banjar

“Bangsat, keturunan babi haram jadah….. Allahuakhbar” jerit Emoh sambil menghayun parang bungkolnya

Mata tertanggtallah kepala Ah Boon dipotong Si Kandal Larap dan Ah Jang dek Si madam Layu. Terputus dua badah Ah Pau dipotong parang bungkol Sabran bergelar Tungkih Kiwang.

Tiba-tiba keluarlah puluhan pemuda Banjar yang menunggu sejak tengah malam tadi dengan parang bungkol masing-masing. Terkejut ahli PKM semuanya tak sempat nak buat apa-apa. 34 ahli PKM maut dikerjakan pemuda Banjar yang seorangpun tak alami sebarang luka. Tak ada seorangpun pemuda Banjar berminat mengambik senapang MK5 milik PKM di kem berkenaan.

Maka mandilah beramai-ramai pemuda Banjar di parit di hadapan rumah TG Haji Bakri.

Maka gemparlah kem PKM Sungai Tungku dengan kematian tiga ketua beserta 31 ahli lain di kem sawah DO. Bagai ayam kehilangan ibu. Gempar …gempar … terkejut … tiada disangka langsung!

Masyarakat Banjar sawah DO sekaliannya yang tua dan muda, kecil dan besar, lelaki dan perempuan pakat berkumpul di rumah TG Haji Bakri mendengar kisah yang berlaku.

Sambil itu masing-masing membawa kain merah untuk dituliskan wafaq Selendang Merah. TG Haji Bakri mengabarkan bahawa beliau mendapat firasat bahawa peristiwa itu akan berpanjangan dan berterusan. Dari kejadian kecil pembunuhan Mail Rundo, pembunuhan Utoh Putih, pembinaan markas PKM sawah DO, perang PKM-Banjar Sungai Manik pagi itu, dan akan berterusan serta membesar menjadi peperangan secara terbuka………

BERSAMBUNG ……

(InsyaAllah akan disambung kisah ini, dengan kisah perang PKM-Banjar Sungai Manik, perang senjata api pistol, senapang, mesingun, bom tangan ditentang parang bungkol Banjar)

KISAH INI ADALAH SINOPSIS KISAH BENAR PERANG SUNGAI MANIK DI http://banjarcyber.tripod.com/sgmanik_1.html

3 ulasan:

Oghang Ba Ado berkata...

di mana ada Banjar, di situ ada Pendekar..

saya bangga mengenali tuan!

Gelojak_Jiwa berkata...

pendekar selatan panglima hitam apa kurangnya... bangga berguru dengan tuan banjar dan tuan angkara.

fakir al banjari berkata...

saya hanya penyampai saja yob