KAMI MENAWARKAN

KHIDMAT PERUNDINGAN MOTIVASI
(ALAM SUKMA CONSULTANT)


BEKAM MODEN
PROSES BEKAM DI RUMAH ANDA SENDIRI (KAWASAN TERTENTU SAHAJA)


PENAPIS AIR IMTIYAAZ PADA HARGA RM598
MEMBELI SAMBIL MEMBANTU EKONOMI UMAT
PRODUK BUMIPUTERA ISLAM TEMPATAN

KULAAN FOODS
MENYEDIAKAN PERKHIDMATAN SAJIAN MAKANAN (CATERING)

SEBARANG MAJLIS DI PERAK, KEDAH, PULAU PINANG, SELANGOR DAN KUALA LUMPUR

hubungi :
fakir_albanjari@yahoo.com

25 April 2011

PERASMIAN


Ketika masih menuntut di universiti, salah seorang pensyarah kami yang suka bercerita ialah Dr. Khairudin Lim bin Abdullah. Beliau banyak mengajar kami subjek pengurusan, dan suka bercerita sebagai cara menggerakkan otak agar kami berfikir.

Suatu ketika, beliau telah dijemput membentangkan kertas kerja di sebuah universiti di Negara China. Seminar itu merupakan sebuah seminar antarabangsa. Kehadiran bagi seminar itu adalah dalam kalangan warga universiti seluruh dunia.

Beliau menceritakan kepada kami kehairanan beliau apabila sampai di dewan yang mana beliau akan membentangkan kertas kerjanya. Keadaan dewan dipenuhi oleh ramai peserta seminar pelbagai bangsa dari pelbagai negara. Namun yang menghairankan beliau adalah, dewan berkenaan sekadar seperti dewan untuk menyampaikan kuliah biasa tanpa sebarang hiasan dewan seperti pokok bunga dan renda-rendanya. Latar belakang dewan hanyalah digantungkan ‘banner’ . Tiada potongan polisterin atau kadbod aneka warna seperti yang biasa dilihat di Malaysia.

Maka beliau bertanya kepada penganjur seminar antarabangsa itu, mengapakah dewan berkenaan dalam keadaan itu, kalau di Malaysia, pasti penuh dengan hiasan dewan bernilai ribuan ringgit yang memerlukan masa menyediakannya.

Maka dijawab oleh penganjur :

“Kami mengadakan seminar ini untuk mengambil ilmu yang ada pada pembentang kertas kerja, bukan nak menghias dewan”

Oh, itulah jawapannya

Kalau di Malaysia ini, usahkan seminar antarabangsa, majlis pelancaran yang dirasmikan oleh pengetua di sekolah sendiripun nak kena buat hiasan dewan dan latar pentas seanekanya.

Kalau ada ceramah, apa nak disampaikan oleh penceramah tu kadangkala tak penting sangat pun, yang lebih penting adalah dewan kelihatan cantik untuk berseminar atau perasmian.

Untuk hiasan pun dah habis banyak duit, yang sepatutnya boleh digunakan untuk banyak perkara lain yang lebih bermanfaat. Dan masa yang banyak terpaksa dihabiskan untuk berhias semata-mata. Masa perasmian semua nak datang kalau yang rasmikan tu YB atau orang atas. Bila masa seminar, tinggal la bebudak yang terpaksa mengikuti seminar.

Tu belum masuk kompang, bunga manggar, kroset, persembahan tarian, jurugambar, asap, karpet, bas nak bawa orang kampung, bebudak kibar bendera beratur sepanjang jalan, belon, bla bla blab la bla bla………..

Cuba tanya orang yang konvo di luar negara, kadangkala buat di tepi padang je….
Rakyat Malaysia memang suka berhias…….Dan kita patut sedar mengapa Negara China membangun dengan begitu cepat sekali.

Tiada ulasan: